WePoPoP:s metod för att poppa popcorn i kastrull

Vägen till att poppa popcorn i kastrull med perfekt resultat varje gång

Att göra perfekt popcorn är en konst som kräver träning och kunskap. Vi kommer här gå igenom grunderna för att göra perfekta kastrullpopcorn på vanlig spis och induktionsspis.  Sedan kommer vi fördjupa oss mer i detaljerna i varje steg i senare inlägg för att bättre förstå vad vi gör och varför vi gör det. Målet är att få så stora och krispiga popcorn som möjligt. 

Du behöver en

 • tjockbottnad kastrull som rymmer 2-3 liter,
 • 3-4 msk olja (jag föredrar svensk ekologisk rapsolja då den förhöjer smaken hos de flesta popcornen. Men har man riktigt bra popcorn så kan en spansk solrosolja med neutral smak vara bättre för att släppa fram popcornens smak.)
 • Sedan behöver du ~1dl torkade majskorn (opoppade popcorn).
Hur man poppar popcorn i kastrull

Illustration över hur man poppar popcorn i kastrull

Poppa popcorn på induktionsspis

Nu kommer vi gå igenom steg för steg hur man gör perfekta popcorn på induktionsplatta:

  1. Häll upp 3-4 msk olja i kastrullen
  2. Lägg i 5 stycken opoppade popcorn, ett för varje sinne kan vara en bra minnesregel 🙂
  3. Sätt kastrullen på medelhög värme (ca 70%, vilket är max 4 av 6, 8 av 12, osv. beroende på spis) 
  4. När de fem popcornen har poppat så vet du att du har rätt temperatur i oljan för att kunna poppa. Du tillsätterpopcorn så att botten på kastrullen blir täckt. Skaka kastrullen en gång så att alla popcornen verkligen blir täckta av olja
  5. När det sedan börjar poppa intensivt så har du uppnått rätt poptemperatur. Nu kan man med fördel skaka om kastrullen en gång för att eventuellt få ner opoppade kärnor som följt med popcorn som poppat upp och ligger bland popcornen istället för på botten i oljan.
  6. Tips!  Så fort du har fått en tillräckligt stor mängd popcorn för att kunna lyfta på locket utan att det poppar över så rekommenderar jag att du lyfter av locket för att släppa ut så mycket som möjligt av vattenångan som frigörs när popcornen poppar. På så vis får du krispigare popcorn och undviker att vattenångan gör popcornen mjuka och degiga.
  7. När poppandet avtar och det är mer än tre sekunder mellan varje pop så är det dags att ta va popcornen från plattan och hälla upp dem i en skål. Nu är bästa tillfället att krydda popcornen då de fortfarande är lite fuktiga på ytan och kryddorna fastnar bra.
  8. Njut av perfekta popcorn som du gjort alldeles själv.
   
   
Metod för hur man gör perfekta kastrullpopcorn varje gång från WePoPoP

Metod för hur man gör perfekta kastrullpopcorn varje gång från WePoPoP

Tips! Om du föredrar krispiga och knapriga popcorn så rekommenderar vi att ställa skålen med popcorn i ugnen på 100 grader i 15 min. Då avdunstar den sista fuktigheten vilket tar fram popcornets knaprighet och krispighet. OBS! Ta ut popcornskålen med grytvantar så att du inte bränner dig. Sätt på filmen och njut av perfekta popcorn.

Tips! Om popcornen inte poppar höj successivt värmen till 80% av full effekt. Det vanligaste felet när man poppar på induktionshäll är att man poppar på för högeffekt och att popcornen bara poppar delvis och sen bränner.

Tips! Om man vill få jämn spridning på saltet och krispigare popcorn så är ett bra tips att tillsätta det direkt till oljan man poppar i. För att få bästa upplösning så rekommenderar vi att man mortlar saltet eller använder popcornsalt.

Poppa popcorn på vanlig spis

Nu kommer vi gå igenom steg för steg hur man gör perfekta popcorn på vanlig spis metoderna skiljer sig inte mycket åt utan är framförallt hur man ställer in värmen:

 1. Häll upp 3-4 msk olja i kastrullen
 2. Lägg i 5 stycken opoppade popcorn, lika många popcorn som man har fingrar på en hand kan vara en bra minnesregel 🙂
 3. Sätt kastrullen på medelhög värme (ca 80%, vilket är max 5 av 6, 9 av 12, osv. beroende på spis) 
 4. När de fem popcornen har poppat så vet du att du har rätt temperatur i oljan för att kunna poppa. Du tillsätterpopcorn så att botten på kastrullen blir täckt. Skaka kastrullen en gång så att alla popcornen verkligen blir täckta av olja
 5. När det sedan börjar poppa intensivt så har du uppnått rätt poptemperatur. När intensiteten börjar minska är det dags att sänka värmen ett steg till ca 60% av full effekt för att temperaturen inte ska bli för hög och popcornen bränns.
 6. Nu kan man också med fördel skaka om kastrullen en gång för att eventuellt få ner opoppade kärnor som följt med popcorn som poppat upp och ligger bland popcornen istället för på botten i oljan.
 7. Tips!  Så fort du har fått en tillräckligt stor mängd popcorn för att kunna lyfta på locket utan att det poppar över så rekommenderar jag att du lyfter av locket för att släppa ut så mycket som möjligt av vattenångan som frigörs när popcornen poppar. På så vis får du krispigare popcorn och undviker att vattenångan gör popcornen mjuka och degiga.
 8. När poppandet avtar och det är mer än tre sekunder mellan varje pop så är det dags att ta va popcornen från plattan och hälla upp dem i en skål. Nu är bästa tillfället att krydda popcornen då de fortfarande är lite fuktiga på ytan och kryddorna fastnar bra.
 9. Njut av perfekta popcorn som du gjort alldeles själv.

Poppa popcorn med stora popcornkärnor i kastrull

Att poppa popcorn med stora popcorn kärnor kräver en lite ändrad teknik för att lyckas bra. Våra popcorn med specifikt stora kärnor är Babe, La Nube och Woody. Dessa tre är Mushroom popcorn som blir stora och runda när de poppar korrekt. Det som kan hända om man inte har rätt teknik är att de blir små hårda och brända. Det som händer är att de bara blir delvis poppade och att inte all stärkelsen hinner lösas upp utan att enbart den yttre delen av poppcorn kärnan poppar vilket ger små och hårda popcorn som ofta lätt bränner. Den vanligaste anledningen till det här är att man har för hög temperatur så att den yttre delen av popcornet når 180grade och poppar medans den inre delen kanske inte ens är 100grader. En annan vanlig orsak är att man har haft för lite olja och då det är oljan som fördelar oljan över popcornet så blir bara en liten del av popcornet uppvärmd och då poppar den innan resten av popcornet är varmt.

Så för bästa resultat sänk temperaturen något och tillsätt lite extra olja så att oljenivån täcker popcornkärnorna.

För att verkligen få till det så behöver man göra det några gånger så att man lär känna sin spis kastrull, oljan och popcornen man använder. När ni behärskar detta kan nå gå in på vår popcornreceptsida med inspiration för att ytterligare utveckla ert poppande.

WePoPoP är ett litet Göteborgsbaserat företag som tar upp kampen för kastrullpopcorn och importerar gourmet popcorn från hela världen för att poppas i din kastrull. Popcornen kan man prenumerera på eller köpa i lösvikt i vår popcornshop.

Vill du vet mer kan du läsa i om oss. Om ni har några popcornfrågor posta dem här nedan eller på facebook.

Ha det fint!

Popcornälskaren, 

Bruno

Nedan finner ni vår instruktion som en presentation.

25 kommentarer på WePoPoP:s metod för att poppa popcorn i kastrull

 1. Hej,
  Har jag för hög värme på spisen om mina popcorn inte poppar utan bränner direkt?
  Jag har sedan jag bytt spis inte lyckats en enda gång med mina popcorn :/ På min gamla spis med plattor gick det alldeles utmärkt och då körde jag ändå på maxvärme under hela poppandet.
  Tacksam för svar, tankat och idéer om vad som kan vara orsaken till mina opoppade brända popcorn/majskorn…
  /Louise

  • Hej Louise
   Vad glad jag blir att du skriver till oss. Att popcornen inte poppar utan bränner brukar framför allt bero på tre saker.

   1. Dåliga popcorn (Men om du poppar WePoPoP så är det inte fallet
   2. För lite olja. Då oljan leder värmen in till popcornkärnan så att den poppar, kan för lite olja resultera i att värmen inte överförs i tillräkligt stor grad. Detta kan göra att popcornet poppar dåligt eller att det blir brännt. Större popcorn kärnor kräver mer olja för att poppa bra, exempelvis så kräver både babe och klintan lite extra olja för optimal poppning.
   3. För hög temperatur eller ojämn temperatur. Vissa av popcornen blir övervärmda och bränns medans andra inte ens poppar.

   Jag tolkar det på din fråga som att det fungerat bra tidigare men att problemet kommit efter att du bytt spis så det troligaste problemet är nummer 3. Det är möjligt att den nya spisen har högre effekt än den gamla vilket ger att full effekt på den nya blir varmare än på den gamla spisen. Om det är en induktionsspis så beter även de sig lite annorlunda då de svarar snabbare på höjd och sänkt temperatur.

   För att få riktigt bra resultat så rekommenderar vi att du följer WePoPoP:s metod för perfekta popcorn med en temperatur på ca 75-80% av maximal effekt.

   Om du har fortsatta problem så hör av dig igen så ska vi se till att lösa det.

   //Bruno

 2. Hej! Kan jag få fina popcorn utan tjockbottnad kastrull? Tack på förhand Med vänlig hälsning, //Malin

  • Hej Malin. Mycket uppskattat att du kommenterar på sidan 🙂 Det stora problemet när man har en kastrull med tunn botten är att värmen fördelar sig ojämnt över kastrullens botten. Jag är själv uppvuxen med en tunn aluminiumkastrull för popcorn och det går att få det bra resultat men kräver betydligt mer jobb. Det man behöver göra för att alla popcorn ska poppa samtidigt blir att kontinuerligt skaka om så att alla popcornen får lika mycket av de varma punkterna i kastrullen.

   Hoppas det svarade på frågan. Om inte fråga igen så ska jag svara bättre

   Ha det fint
   //Bruno

 3. Kul med popcornblogg! Vill gärna h ett inlägg om hur man poppar bästa smörpopcornen i kastrull.

 4. Hej Bruno!

  Jag älskar också popcorn. Men varje gång jag gör dem i kastrull så blir de liksom sega till slut i munnen, inte när man börjar tugga dem men de liksom packas ihop till en seg bit i munnen till slut, har du någon aning om varför? Har det med vattenångan att göra?

  Mvh

  • Hej Mimmi
   Vad roligt att du också är en popcornälskare. Det beror dels på vattenångan som du säger och kan avhjälpas genom att köra de färdigpoppade popcornen på ca 80 grader i ugnen i 5-10 min. Bara att lyfta locket på slutet av poppningen (när popcornen fortfarande är i kastrullen) hjälper också. Sedan kan det bero på stärkelsen i popcornen och vilken struktur den har. Testa gärna någon annan popcornmajstyp för att se hur det påverkar. WePoPoP:s popcorn prova på paket gör det tydligt hur olika majssorter från olika världsdelar kan skilja sig i konsistens. På vintern när luftfuktigheten är lägre är det lättare att lyckas med att få krispiga popcorn. Hoppas svaret hjälpte.

   God fortsättning och ge inte upp kastrullpopcornen.
   //Mirjana

 5. Hej!
  Tack för en kanonbra popcornguide!
  Dessa tips tar fredagsmyset till en ny nivå! 🙂

  Med vänlig hälsning, Anton

 6. Hej
  Ett tips för att få lite mer kryddstarka popcorn är att blanda i 1-2 tsk Sambal Olek i oljan.
  Popcornen får en vacker röd samt ordentligt med sting.
  Passar utmärkt med en kall ljus öl till.

 7. Hej! Vilken typ av kastrull lämpar sig bäst för pop corn? Tjockbottnad har jag förstått, men spelar det nån roll om den är i teflon, rostfri, keramisk etc? Vänliga hälsningar

  • Hej och stort tack för kommentaren. Vi har varit på semester så det är därför svaret har dröjt så länge. Det viktiga är att kastrullen har en mycket bra värmeledningsförmåga. Vi använder uteslutande rostfritt då det håller länge och är lätt att rengöra. Men teflon funkar säkert lika bra om man inte poppar så ofta och tycker att det är ok att få i sig lite teflon. Keramiskt kan nog också funka. Oftast väljer man teflon för att minska på fettet eller för att det inte ska bränna fast. Vill man minska på fettet rekommenderar vi varmlufts-poppare. Följer man vår popcorninstruktion och har en bra rostfri kastrull så ska det nästan aldrig bränna fast. Kolla även in vårt inlägg om popcornkastruller.

   //Mirjana

 8. För riktigt bra resultat, testa detta:
  Följ instruktionerna tills dom 5 första poppat. Därefter häller du i resten av kornen och drar bort kastrullen från värmen i 30 sekunder.
  Därefter drar du tillbaka kastrullen till värmen igen och följer original instruktionen.
  Dom 30 sekunderna gör att all kärnor når “nästan” pop temperatur, därefter kommer alla att poppa nästan samtidigt. En grym teknik som du kommer älska. Med vänlig hälsning, /morfar med glada barnbarn

  • Tack Petrus för att du frågar. Popcorn och smör passar utmärkt ihop. Dock så poppar poppcorn ungefär vid samma temperatur som smöret bränns. I vår metod för att poppa popcorn så har vi oljan lite extra varm 220-230grader för att få en intensiv poppning och maximal volym. Detta gör att smöret i så fall lätt blir bränt. Men kan starkt rekommendera att ringla över skirat eller brynt smör på popcornen efteråt. Detta blir allra bäst då man har en varmluftspoppare så man kan poppa utan fett innan man häller över smöret.

   Det finns dock ett knep för att poppa i smör utan att det bränns. Vi har märkt att skirat smör där vatten fasen separerats bort eller det indiska smöret Ghee funkar fint att poppa i.

   Poppa på
   Bruno

  • Hej Carina
   Tack för att du frågar. Vi tycker att air-popper är bra då det blir väldigt nyttigt och är väldigt smidigt. Nackdelarna vi ser är att det ofta inte blir lika gott och lätt kan kännas lite torrt. Det kan även vara svårt att få saltet att fastna. Men för vardagspoppandet på kontoret så är det perfekt med en air-popper.
   Vi har dock haft lite problem med kvalitén på de vi testat, vi poppar dock väldigt mycket och de är ju ganska billiga 😀

   Poppa på
   Bruno

 9. Två frågor:
  1) Vi gick över från att använda rapsolja till kokosolja med neutral smak, och tycker att popcornen smakar lite mindre oljigt och att de blir krispigare.

  Åsikter om att poppa i kokosolja?

  2) Undrar också om bästa sättet att förvara popcorn?
  Vi köpte popcorn i 16 kg kraftig papperssäck och den har vi i ett kylrum där säcken står på en pall för att inte nudda golvet/väggen, vilket är enligt instruktionerna på säcken.

  Andra säger att glasburk är bättre. Våra popcorn går förstås inte in i en sådan just nu, men tänker när vi har köpt era popcorn:
  Mår popcornen bäst i tät glasburk eller i rejäl papperssäck?
  Vi har alltid våra i kylen/kylrummet – vad tycker ni om det?

  Bästa hälsningar,
  Eva

  • Hej Eva
   Tack så mycket för att du frågar.

   1) Kokosolja är den olja som de flesta proffspoppare använder i sina maskiner (biografer, event m.m.) då den klarar höga temperaturer utan rökbildning och gör det lätt att göra rent efteråt. Vi använder oss av solrosolja när vi poppar då den också klarar höga temperaturer men har en mer neutral smak som låter popcornens egna smaknyanser komma fram.
   Om man poppar i popcornmaskin så är solrosoljans nackdel att den inte är lika lätt att rengöra men vi tycker att den neutrala smaken väger upp för det.

   2) Popcorn mår bra av att förvaras svalt och torrt vid jämn temperatur men är generellt sett ganska tåliga beroende på hur länge man ska lagra dem. De ska inte förvaras i direkt solljus och inte ligga direkt på golvet. Om popcornen förvaras i frys (-grader) finns en risk att de blir frystorkade och inte poppar längre. Vi använder oss av samma påsar som lyxkaffetillverkare använder som är en tre skicktspåse som bevarar fukthalten och aromerna.

   Glas burk är ett bra allternativ för att bevara fukthalten om den är tät så länge den förvaras svalt och inte står i direkt soljus. En annan fördel med glasburk är att den är lätt att hälla popcorn ur. Pappersäck går ganska bra förutsatt att man har lämplig fukthalt hemma så det inte blir för fuktigt. Fukt är nämligen en av de få saker som kan förstöra popcornen. Blir det för fuktigt så kan popcornen börja mögla och de går då inte att rädda.

   Hoppas jag svarat på dina frågor, annars får du gärna svara igen
   Tack igen för att du frågar

   Bruno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.